Oblátky v minulosti
Z historických záznamov vieme, že na Slovensku do 18. storočia piekli vianočné oblátky kňazi. Oblátky porozdeľovali do košíkov podľa počtu ľudí v tom-ktorom dome. Pri pečení a s distribúciou pomáhali miništranti.
Neskôr to prevzali učitelia. Mali to uvedené v zmluve. Do rodín ich roznášali žiaci. Pre každého obyvateľa upiekli dve až tri oblátky. Začalo sa piecť na Luciu alebo už na začiatku adventu. Táto tradícia je aj pekne znázornená vo filme Vianočné oblátky, kde učiteľ s pomocníkom pečie vianočné oblátky. V skutočnosti pri pečení pomáha celá dedina – prispievajú obilím alebo múkou na oblátky. Po domoch chodia učiteľovi žiaci. Rodina na oplátku v košíku posiela korunky alebo vajíčko a iné potraviny.
Sú súčasťou Štedrej večere od raného stredoveku. A môžeme ich považovať za jedno z jedál, ktoré poznáme na celom Slovensku. Tradične ich jeme s medom a cesnakom. Med ako tradičné sladidlo, mal zabezpečovať hojnosť a to aby sme boli celý rok milí a dobrí a cesnak symbol zdravia ako prírodný liek aby sme boli celý rok zdraví a zároveň sa tradovalo, že je to prostriedok na odplašenie bosoriek a upírov. Kedysi sa oblátky piekli v ťažkých železných kliešťach na peciach, kde sa nedala regulovať teplota. Bolo to veľmi náročné. Recept bol jednoduchý múka, voda a vajíčko.
Dnes sa už oblátky pečú v elektrických strojoch, kde sa dá nastaviť teplota. Práca na nich je už jednoduchšia, no nie vždy bezproblémová. Vyrábajú sa eliptické a okrúhle s rôznymi voliteľnými vzormi. Stroj sa potiera včelou medzistienkou. Je vyrobený zo zdravotne nezávadnej kovovej zliatiny. Skladá sa z pevnej spodnej a hornej výklopnej plochy. Obidve platne sú vyhrievané. Reguláciu teploty a udržiavanie zaisťuje termostat. Medzera medzi platňami je nastavená od výrobcu na hrúbku oblátky. Je nastaviteľná. Na stroji okrem klasických oblátok môžeme upiecť aj trubičky alebo slané malé oblátky. Na pečenie trubičiek potrebujeme drevenú paličku, pomocou ktorej stočíme trubičku. Do receptov môžeme pridať škoricu, kokos, mak, orechy,...Do slaných bryndzu, cesnak, syr, rascu...
Oblátky a trubičky dnes môžeme kúpiť v obchode, na vianočných trhoch alebo sa pečú priamo doma, kde vznikajú aj pekné rodinné tradície, kde sa stretne celá rodina a pečú spolu, majú čas sa porozprávať, možno trošku vypnúť od svojich starostí a pracovných povinností. Zároveň zostala aj tradícia pečenia vianočných oblátok na farských úradoch, kde sa striedajú ženy z farnosti a pečú oblátky pre celú dedinu.